Despre instituții in Romania

andrei Lifestyle

Nu stiu daca mai exista un stat in lumea asta precum Romania. Nu ma gadesc la tara in sine si la spatiul fizic cuprins intre muntii Carpati, Dunare si Marea Neagra, ci la entitatea care apare pe antetul fiecarui act oficial cu stema Romaniei. Da, Statul Roman este cel care ne preocupa in fiecare zi, care ne da de lucru si ne umple zilele si chiar saptamanile cand noi avem mai mereu altceva mai util de facut.

Am primit cu drag rugamintea unui prieten stabilit de ceva vreme in Germania, avocat de profesie, sa merg sa ma ocup de apostilarea la prefectura a certificatului sau de nastere in vederea efectuarii unei traduceri legalizate. Certificatul in germana urma sa il foloseasca acolo pentru incheierea casatoriei.

Nu mai facusem niciodata asa ceva. Dupa ce am citit pe pagina oficiala a prefecturii care este modaliatea de a obtine aceasta apostila si care sunt pasii ulteriori de realizat, ma prezint dimineata la prefectura cu actul original si cu imputernicirea de reprezentare data de prietenul meu avocat, documente proaspat primite de la curier cu o seara inainte. Acolo surpriza cea mare, nu era valabila imputernicirea avocatiala, ci trebuia neaparat procura notariala emisa la un notar german, apostilata la randul ei, pentru care procura trebuia mai apoi facuta aici in Romania o traducere legalizata in limba romana. Bineinteles ca omul meu de acolo, deja obisnuit cu modul de lucru german, nu avea timp de pierdut in zilele urmatoare pentru toate formalitatile exagerate care se cer la noi in tara.

Dupa lungi conversatii cu el si cautand alternative pe forumuri, am ajuns la concluzia ca mai avantajos atat pentru el, ca timp si ca bani, si pentru mine ca alergatura si nervi tocati pe la institutii si ore pierdute in trafic ar fi sa apelez la un birou de traduceri autorizate. A fost de acord. Sunt destul de multe in zona mea, aici la Foisor; eu am gasit unul la Mihai Bravu, langa liceul Hasdeu, care pentru o suma decenta m-a ajutat cu tot, ba chiar s-au ocupat si de expedierea prin curier in Germania la adresa indicata. Prin urmare, pot sa zic cu recunostinta ca o micuta firma particulara m-a scapat de toata lupta cu institutiile pentru aparent o procedura banala. Cum spuneam, mai exista alt stat ca Romania?

You May Also Like..

Care sunt cele mai grozave obiective din Venetia

Pe masura ce vremea se incalzeste treptat, cu totii ne facem planuri de vacanta, iar in acest sens avem la […]

Cum sa ai grija de cainele tau in varsta

Cainele din viata noastra ne-a oferit deja multe amintiri placute si continua sa ne infrumuseteasca viata. Insa, odata ce inainteaza […]

Myevent-musik Hochzeit Munchen

Jede Erkenntnis beginnt mit Erstaunen. Jahrhundert, etwas zu überraschen oder sich selbst zu überraschen wird immer schwieriger. Der Wert der […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *